Masterclass exploring Newfoundland - Reiscode NF0719

Inleiding

Newfoundland maakt onderdeel uit van de Canadese provincie Labrador Newfoundland en is gelegen aan de Oostkust van Canada. Ondanks het feit dat Newfoundland ten hoogte van Zuid Frankrijk ligt, is het klimaat Arctisch te noemen. Dit komt vanwege de koude golfstroom die van uit het Noorden komt en door het koude poolwater dat flink is afgekoeld. De kuststrook die ook op ons programma staat heet in de volksmond Icebergalley. Dit omdat er niet zelden grote ijsbergen -afgebroken van de Groenlandse ijskap- voorbij drijven.

Naast zeezoogdieren als bultruggen, dwergvinvissen en dolfijnen is er ook een grote diversiteit aan zeevogels te bewonderen zoals Jan van Genten, zwarte zeekoet, papegaaiduiker, alk, ringsnavelmeeuw, Noorse sternen, visdiefjes, etc. Ook op het vaste land zijn er diverse vogelsoorten te bewonderen waaronder de roodmus, gele zanger, strandleeuwerik, kruisbek, haakbek etc. Meer tot de verbeelding sprekende soorten als de ijsduiker, roodkeelduiker en diverse eendensoorten kunnen we tijdens onze tocht in het binnenland aantreffen. De kans om een eland, bever en mogelijk een zwarte beer te spotten zijn dan mooi meegenomen.
We verblijven op verschillende locaties in gunstig gelegen accommodaties, zodat we snel de gebieden kunnen bereiken waar we op zoek gaan naar de mooie diersoorten die hier overwinteren.

Reisbeschrijving

Woensdag 17 juli 2019

We vertrekken vanuit Nederland naar Saint John’s NFL waar we in de middag of vroege avond aankomen. Op het vliegveld worden de deelnemers door de reisbegeleider verwelkomd. Vervolgens gaan we naar ons hotel en wellicht kunnen we onderweg al een eerste stop maken om te gaan fotograferen.

Donderdag 18 juli 2019

We staan vroeg op en gaan na het ontbijt de stad in en genieten van de oude (Ierse!) cultuur en de architectuur van de stad. Gezamenlijk gaan we op strooptocht naar mooie beelden in deze samenleving. Onderweg zijn we elkaar van dienst met tips & tricks, zodat we de eerste mooie fotomomenten goed kunnen benutten. Na de lunch gaan we richting de kust om daar de eerste natuur-ervaringenop te doen. Afhankelijk van het weer zullen wij hier tot aan het diner blijven. Na het eten is iedereen vrij om te doen wat hij wil. De stad in te gaan, gaan fotograferen, of te genieten van de vele uitgaansmogelijkheden. 

Doel van vandaag is het ‘elkaar leren kennen’ en de verwachtingen op het gebied van fotografie in kaart te brengen, zodat de tijd goed besteed kan worden.

Vrijdag 19 juli

De weg van Saint John’s naar Bonavista schiereiland en het daarop gelegen dorpje Elliston, duurt ca. 4 uur. Wij zullen onderweg de tijd nemen om de nodige foto’s te maken. De mooie route wordt gekenmerkt door grote vlakke veenachtige gebieden met daarop -de voor de arctische omgeving bekende- bomengroei. Smalle lange sparachtige boompjes die door de permafrost niet diep genoeg met hun wortels kunnen komen en daardoor aangewezen zijn op de voedselarme bovenlaag. Deze Taiga -bossen kennen een divers vogelleven, maar vooral de elanden doen onze harten sneller kloppen. Als we het geluk hebben om elanden tegen te komen, volg dan de instructies van de reisbegeleider op! Ze zijn soms onvoorspelbaar en kunnen gemeen trappen.
We lunchen onderweg en gaan daarna door naar ons verblijf in B&B Birdisland Innin Elliston. Na ons te hebben gesetteld en een kennismakingsrondje met de eigenaren te hebben gemaakt, wandelen wij naar de oranje kerk om daar te dineren. De avond is vrij in te vullen.

Doel van vandaag is het herkennen van landschappen en het toepassen van natuurlijke lijnen.

Zaterdag 20 juli en maandag 21 juli
Vóór zonsopkomst opstaan is een must, tenzij de weersvoorspellingen iets minder gunstig zijn. De goudgele zon boven de zee uit zien stijgen zijn van die momenten die het vastleggen meer dan waard zijn. Een wandeling langs de kust naar de mogelijke aanwezige stern-kolonieen de vele langs de kust levende vogelsoorten doen de ontspanknop van de camera driftig op en neer gaan. Ook qua landschap is er veel te zien en kunnen we met gebruikmaking van de natuurlijke lijnen in het landschap, diepte in land en zee zichtbaar maken. Wat zou het geweldig zijn als een van de vele ijsbergen die ieder jaar vanaf Groenland deze kant op drijven, ook ons dorp even aandoen.

Een stukje verder lopend langs de ruige kust komen we bij het vogeleiland dat bekend staat om de papegaaiduikers. Deze zijn op dat moment drukdoende hun jongen van voldoende voedsel te voorzien dus op gezette tijden is het een aan- en afvliegen van deze Atlantische clowns. Naast de papegaaiduikers kunnen direct op de rotsen langs de zeezijde zwarte zeekoeten gespot worden en (incidentele) een alk. Spectaculair wordt het als wij die dag bezoek zouden krijgen van een bultrug. De kans dat wij bultruggen zullen zien springen is erg groot. De reden van al activiteit rondom Bonavista is de komst van de lodde. Een klein visje dat de stranden van NFL gebruikt om op te paaien en ze trekken met miljoenen tegelijk naar deze kusten. Niet alleen de zeedieren maar ook de lokale bevolking weet de komst van de lodde te waarderen, en zij gaan er massaal op uit om deze met emmers te vangen en in te vriezen. Waar de lodde precies aan de kust komt is onmogelijk in te schatten, dus een beetje geluk hebben we wel nodig. 

Na het bezoek aan het eiland lopen wij weer terug naar onze B&B om te dineren. Na het eten is er wellicht nog tijd om op eigen gelegenheid de zonsondergang vast te leggen of wat tijd te spenderen aan het bewerken van de eerste foto’s. 

Doel van vandaag is het verder uitdiepen van de landschapsfotografie en toepassen van actiefotografie.

Dinsdag 22 juli
Als je nog fit bent kan er wederom een poging worden gedaan om de zonsopkomst vast te leggen of gewoon in het eerste ochtend licht te genieten van het leven wat de baai ons biedt. Misschien dat een van de bultruggen vandaag zin heeft om de baai in te zwemmen en ons van dichtbij te bekijken. Na het ontbijt stappen wij in de auto en brengen een bezoek aan het plaatsje Bonavista. Wandelend langs de haven en het centrum focussen wij op cultuur en architectuur. Bonavista kent ca. 4000 inwoners en is dus niet bepaald groot. Het plaatsje zit vol met oud Ierse folklore waaronder een Katholieke en Protestante begraafplaats. Het plaatsje heeft zelfs nog binding met Utrecht omdat in een ver verleden de Fransen en Engelsen elkaar steeds betwistten als het ging om het verwerven van land in de nieuwe wereld. 

Na de lunch gaan wij naar het Dungeon Provincial Park met zijn prachtige kloven en zeer kenmerkende vuurtoren. Vanaf de steile kusten kunnen wij de walvissen zien springen en zijn er roofvogels te zien. De Amerikaanse zeearend, visarend, kiekendief, velduil. Teveel om op te noemen. Ook zien we een diversiteit aan zangvogels, waaronder diverse gorzen. Hierbij is het vastleggen van vogels door middel van een lang tele-objectief niet altijd noodzakelijk. Ook met kortere tele-objectieven kunnen dieren mooi worden vastgelegd. Het gebruik van verschillende lenzen zal vanaf één en hetzelfde standpunt zeer diverse beelden opleveren. Dat geldt uiteraard ook voor het verschil in sluitertijden en diafragmawaarden. Dit zullen wij gaan oefenen in een nachtfotografie dat voor vanavond op het programma staat. Natuurlijk zijn wij hierbij afhankelijk van het weer! Lukt het vanavond niet, dan benutten we een andere avond. 

Doel van vandaag is het op juiste wijze leren toepassen van diafragma en sluitertijden.

Woensdag 23 juli

Deze dag zal worden benut om met de auto de bijzondere kustlijn van het Bonavista schiereiland te gaan ontdekken. We gaan langs de vele meertjes met watervogels tot aan de Taigabossen en de vennetjes met misschien een verdwaalde eland of zwarte beer.

Uiteindelijk komen wij ten westen van Eliston langs een kuststrook met vele pittoreske gebouwtjes en vissershaventjes. Wat de dag ons exact gaat brengen is een verrassing. Daarom is het advies: neem alles mee! Statief, grijsfilters en alles wat nodig is om mooie momenten vast te leggen. Werken met lange sluitertijden bij getijden-poeltje en watervallen of gaan werken met HDR of andere technieken die op dat moment het meest gewenste beeld zullen opleveren. 

Doel van vandaag is het met gebruik van filters en draadontspanners komen tot creatieve landschapsfotografie

Donderdag 24 juli
Vandaag is een vrije dag. Een dag om een bepaalde techniek, onderwerp of fotomoment verder uit te diepen. Een bezoek aan het vogeleiland om vliegbeelden te oefenen. Een dag die ook benut kan worden om op eigen gelegenheid een kajaktocht te maken. Wie weet hebben we het geluk bultruggen of misschien zelfs wel de grijze walvis van zeer nabij te kunnen zien. Mogelijk kan er ook vanuit een van de vele haventjes een walvistocht met een grotere boot gemaakt worden. (eigen inititatief, niet inbegrepen). 

Doel van vandaag is zelf op ontdekking gaan.

Vrijdag 25 juli

Vandaag staat een wandeling langs de hoge kustlijn tussen Elliston en Bonavista op het programma. Naast het zien van de zeearend en de visarend (en de kleinere zangvogels zoals spechten) zien we prachtige landschappen en zeegezichten. Vandaag gaan wij aandacht schenken aan het kleine en het allerkleinste: bloemen en mossen. Macrofotografie afgewisseld met landschapsfotografie. Twee separate disciplines die één ding gemeen hebben: leren kijken! Dit type fotografie gaan we vandaag naar een hoger plan tillen.

Doel van vandaag het herkennen van onderwerpen op zowel macro- als landschappelijk niveau.

Zaterdag 26 juli

Vandaag gaan we, datgene wat we de avond ervoor met elkaar hebben geëvalueerd, oppakken en verder uitdiepen. Natuurlijk stopt alles op het moment dat er een ijsberg, walvis of ander spectaculair onderwerp onze focus in komt drijven of springen. Dit zullen wij uiteraard niet zo maar aan ons voorbij laten gaan. Er is ook nog ruimte om nogmaals langs de papegaaiduikers te gaan en daar onze kunsten verder te perfectioneren. Onderweg vergeten we het landschap niet en zullen mooie momenten goed benutten.

Na deze laatste volle dag in Elliston sluiten wij af met een heerlijk diner en bij terugkomst in de B&B nemen wij de tijd om de foto’s te bekijken en te beoordelen en wellicht wat tips op het gebied van fotobewerking te geven. Doel van vandaag is het herhalen van onderwerpen die wellicht een beetje onderbelicht zijn gebleven.  

Zondag 27 juli
Ons laatste ontbijt bij Charlotte en Robin zal gegarandeerd gepaard gaan met een jammer-dat-het-alweer-voorbij-is-gevoel. Newfoundland heeft nou eenmaal dat effect, want het heeft zoveel meer te bieden dan de 
plekken die wij bezocht hebben. Maar wie weet kom je er nog eens terug. Na het ontbijt gaan wij op weg naar het vliegveld. Maar niet in volle haast. Ook nu benutten wij onze tijd maximaal en stoppen wij onderweg bij interessante onderwerpen. Napratend over onze ervaringen en met een beetje weemoed nemen wij rond 17.30u uur afscheid van elkaar en gaan we op weg naar Nederland.

Maandag 28 juli

Aankomst in Nederland.

Van 17 t/m 28 juli 2019

Inclusief
Overnachtingen op basis van logies
Intercontinentale vlucht v.v.
Vervoer ter plaatse
Entreegelden alle parken
Nederlandse reisleider / natuurfotograaf
Bijdrage GGTO-garantiefonds € 15,00 per boeking
Boekingskosten

Exclusief:
Ontbijt, lunch en diner
Drank en uitgaven van persoonlijke aard
ESTA-Visum

Prijs per persoon:
€ 4.950,00 (onder indeling)
€ 1.000,00  extra voor eenpersoonstoeslag

Aantal deelnemers:
Minimaal 4 en maximaal 7

Bezig met laden