Zeehonden(pups) - Düne - Reiscode HL1219

3-daagse fotografiereis Düne in december

Düne behoort tot de eilandengroep Helgoland. Tijdens de wintermaanden en vooral in de maand december, werpen de grijze zeehonden hier hun jongen. De stranden zijn dan het domein van de grijze zeehonden. De vrouwtjes werpen hier hun jongen en de mannetjes verdedigen hun territorium. De vrouwtjes zijn 2 tot 3 weken na het werpen weer ontvankelijk. De mannetjes hebben daar op gewacht en verdedigen hun harem met verve tegen andere bullen. Het kan er heftig aan toe gaan, tot bloedens toe. Tijdens deze periode willen wij op Düne zijn om dit fenomeen te zien en te fotograferen. De mooiste momenten zijn om een geboorte te mogen meemaken en te fotograferen. De pup is de eerste dagen volledig afhankelijk van de moeder die met vette moedermelk haar jong zoogt. Het jong groeit voorspoedig en zal na enkele weken zijn prachtige witte vacht verruilen voor een grijze waterdichte vacht.
Dit alles kunnen we op een gepaste afstand van minimaal 30m aanschouwen. Uiteraard is het ieders verantwoording om de juiste afstand in acht te nemen om verstoring tegen te gaan.
Zie ook de DTL gedragscode*.

Reisbeschrijving

Dag 1
We willen, om kosten te besparen, op de vertrekdag carpoolen en zullen hierin bemiddelen. We ontmoeten elkaar in Cuxhaven waar de boot vertrekt. Hier kunnen de auto’s tegen betaling geparkeerd worden. Hierna kunnen we tegen een kleine vergoeding de koffers afgeven en vervolgens stappen we aan boord. De overtocht vanuit Cuxhaven naar Helgoland duurt ongeveer 2,5 uur. Aan boord is eten en drinken. Aangekomen op Helgoland staan de koffers klaar en deze worden voor ons naar het hotel gebracht. Na aankomst in onze accommodatie/check-in gaan we indien de tijd het toelaat naar het strandeiland Düne om een korte impressie te krijgen van de mogelijkheden en uiteraard om de eerste foto’s te maken. Vervolgens kunnen we aan het einde van de middag nog naar de rode kliffen op Helgoland.

Dag 2
Om volledig profijt van onze dagen te hebben gaan we vroeg ontbijten en nemen het eerste bootje voor de overtocht naar Düne. Zodra we van het bootje afstappen zien we de eerste grijze- en gewone zeehonden al liggen. Op het strand aangekomen zien we dat bepaalde gebieden met linten afgezet zijn, maar er blijft meer dan genoeg ruimte over om onze foto’s te maken. Foto’s van moeders met hun pup en misschien ook de gevechten tussen de bullen. Deze ervaring zult u niet snel vergeten! De vogels op dit eiland zijn erg tam en gewend aan bezoekers en geven ons een mooie gelegenheid om ze te fotograferen.

Dag 3
Helgoland is weliswaar niet groot, maar met alle fotografische mogelijkheden is er vaak behoefte om nog even ‘dat ene onderwerp’ extra aandacht te geven. U zoekt daarom vandaag uw eigen favoriete plek nog een keer op, zodat u uw foto’s kunt verfijnen. De een zal foto’s willen maken van de zeehonden terwijl een ander Helgoland rondstruint op zoek naar andere fotografische onderwerpen. 
Voldaan en met onuitwisbare indrukken gaan we ’s middags weer aan boord en varen we terug naar de vaste wal van Cuxhaven.


* DTL gedragscode

Op het eiland Dune zijn veel zeehonden. Een zeehondenpup roept intense vertedering op. Je zou ze het liefst willen aanraken, knuffelen, of op z’n minst van heel dichtbij willen bekijken. DTL zal te allen tijde de zeehonden respectvol benaderen. Dat wil zeggen: minstens 30m afstand houden en de aanwijzingen van de toezichthouders strikt opvolgen. 

De close-ups maken wij met telelenzen, en wij zullen de dieren niet anders benaderen dan is toegestaan. Onze pay-off ‘people planet pleasure’ staat voor de drie elementen die op harmonieuze wijze gecombineerd zouden moeten worden. Wij distantiëren ons dan ook met klem van het gedrag van al te enthousiaste fotografen, die de rust (harmonie) van deze prachtige dieren verstoren voor een ‘mooie plaat’.  Wij zullen dit gedrag in onze reizen niet tolereren, omdat dit haaks staat op onze visie hoe we om horen te gaan met de flora en fauna. Dit geldt overigens voor alle reizen in ons programma.  


Van 6 t/m 8 december 2019

Inclusief:
Boot van Cuxhaven naar Helgoland v.v.
Alle overnachtingen
Ontbijt, lunchpakket, Diner
2 x overtochten naar Düne
Nederlandse reisleider/natuurfotograaf
Boekingskosten

Exclusief:
Vervoer van Nederland naar Cuxhaven v.v.
Drank en uitgaven van persoonlijke aard
Bijdrage GGTO-garantiefonds € 15,00 per boeking

Prijs per persoon:
€ 465,00 (onder indeling, twee personen per kamer)
€ 110,00 Eenpersoonstoeslag
Aantal deelnemers:
Minimaal 4 en maximaal 7

Bezig met laden